12 Ekim 2014 Pazar

Geomeun Jip (2007 - Black House / Kara Ev)

90'ların ortası gibi J-Horror (Japon Korku Filmi Dalgası) ile tanıştık. Uzak doğunun mistik korkuları, kan ve vahşet ile birleşince tüm dünyaya hızla yayıldı. Denizin karşı yakasındaki, Kore'ye dalgaların ulaşması uzun sürmedi ve 90'lı yılların sonunda Kore filmleri ile tanıştık. İlk başta film festivallerimize konuk olan bu filmer, televizyonlarımıza kadar ulaştı. Önce Kim Ki Duk ile dindinliği gördük daha sonra Chan Wook Park ile nefes kesici intikam hikayelerini... Tellmesoemding ile Giallo tarzını tekrar canlandırdılar, R-Point ile savaş ile korkuyu birleştirdiler. Aksiyon türüne de ciddi katkıları oldu. Kısa zamanda sinema endsütrisinde Koreliler hızla isimlerini duyurdular.
Filmimiz Kara Ev de aslında J-Horror ile çok yakın akraba. Konusunu Yusuke Kishi tarafından yazılmış olan aynı adlı romandan alıyor. Japonya'da 1999 yine aynı romandan senaryolaştırılmış ve Kara Ev adıyla çevrilmiş bir film mevcut.
Konusu: Pek çok işte değişik zamanlarda çalışmış olan Jun-Oh'un son olarak sigorta şirketinde çalışmaya başlamıştır. Naif bir karaktere sahip olan Jun-Oh, işyerinde ilk görevinde geçmişinin an karanlık sırrını bir yabancıyla paylaşmaktan çekinmez, küçüklüğünde kardeşi yüksek bir binadan gözü önünde atlamış olan kahramanımız, olaydan derinden etkilenmiştir. Bu olanlar yetmiyormuş gibi, telefonla bilinmeyen bir kişiden, intihar halinde hayat sigortasının geçerli olup olmadığı sorusuna cevap vermek zorunda kalır.
İlerleyen süreç içinde özellikle kendisinin ilgilenmesini isteyen bir müşterisi ile görüşmek için yola çıkar. Harap bir evde , kendisini isteyen müşterisi Chung-Bae ile tanışır. Kısa görüşmesinin esnasında, oğullarına seslenip cevap alamaması nedeni ile Chung-Bae, Jun-Oh ile çocuğun odasını kontrol etmek ister. Odaya ulaştıklarında çocuğu tavana asılı halde bulurlar. Olayın şoku içinde geri dönen Jun-Oh , Chung-Bae'nin olay anındaki yüz ifadesininde şaşkınlık yerine soğukkanlı bir bakış olduğunu hatırlar ve müdürüyle paylaşır. Chung-Bae'nin dosyasını incelediğinde, bir iş kazası nedeniyle baş parmağını kaybettiğini ve bu sebeple sigortadan daha önce para aldığını, ölen çocuğun ise eşinin daha önceki evliliğinden olduğunu öğrenir. Konuyu doktor olan kız arakadaşı Mi-Na ile paylaşan Jun-Oh, polisle de görüşerek şüpheleri açıklar. Ölümün intihar nedeni ile gerçekleştiği belirlenemediği için Chung- Bae parasını alamamıştır ve bu nedenle her gün sigorta bürosunu ziyaret ederek, Jun-Oh'u sıkıştırmaya başlar. Jun-Oh'un ev adresini isteyen Chung-Bae'yi nazikçe rededer. Ancak evindeki telefonuna sürekli cevapsız çağrılar gelen Jun-Oh olayın burada bitmeyeceğine inmaktadır, çünkü Chung-Bae'nin kendi halinde yas tutan karısı Yi-Hwa da daha yüksek bir sbedel ile sigortalanmıştır. Sonunda parasını alan Chung-Bae'nin gözünü Yi-Hwa'nın sigortasına diktiğin anlaması uzun sürmez ve bu konuda Yi-Hwa'yı uyarmak için yola koyulur. Jun-Oh ne kadar tehlikeli bir oyunun parçası haline geldiğinin yakında farkına varacaktır...



Fazla ipucu verip, filmin tadını kaçırmadan, konun içinde seyirciyi şaşırtabilecek bir senaryo oyunun olduğunu belirtilim. Özellikle Jun-Oh ile Chung-Bae arasındaki gerilim çok iyi işlenmiş. Özellikle Chung-Bae'nin psikopatlığa varan sakin görünümü halinde patlayacak gibi duruşu çok başarılı. Jun-Oh karakteri bazı noktalarda iyilik timsali görüntüsü neredeyse karikatürize hal alsa bile sonlara doğru toparlıyor. Diğer karakterler de oldukça başarılı.
Filmin eleştirilebilecek bir noktası, hikayenin gidişatının çok tahmin edilebilecek seyirde ilerlemesi. Artık klasikleşmiş, olayı araştıran gazeteci/araştırmacı/polisin katil tarafından katledilmesi, kız arkadaş/eşin kaçırılması, amansız takip ve kıyasıya dövüş, bıçakla kovalama, sert bir cisim ile karşılık verme, kötü karakterin oldüğü sanılması ve filmin sonunda dönüşü ve bol kanlı geçen dövüş sahnesi ve ardından geçmişle barışma ile sonlanması , neredeyse bütün gerilim filmlerinin vazgeçilmezini tekrar ediyor. Kısaca bu cephede de yeni birşey yok!
Pek çok uzakdoğu gerilim/korku filminde olduğu gibi bolca kan mevcut. Karanlık evi filmin sonlarına doğru görsek de başarılı bir atmosfer yaratılmış. Konunun merkalıları için seyredilerken sıkmayan ancak türüne yeni bir soluk getirmek yerine, en güvenli liman olan tekrara demir atmış bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder